Επιληψία και γυναικεία εγκυμοσύνη

Επιληψία και Εγκυμοσύνη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!!!

Η επιληψία είναι μία νόσος που εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών, οπότε ένα μεγάλο τμήμα των πασχόντων είναι και οι νέες γυναίκες, αναπαραγωγικής ηλικίας. Τι γίνεται επομένως στην περίπτωση που μια γυναίκα επιθυμεί να συλλάβει και να φέρει στον κόσμο ένα παιδί;

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν όπως:
«Η επιληψία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μου»;
«Τα φάρμακα που παίρνω θα βλάψουν το μωρό μου»;
«Πρέπει να σταματήσω οπωσδήποτε την αγωγή μου για να μείνω έγκυος»;
«Θα μπορέσω να γεννήσω φυσιολογικά»;

Είναι λογικό να δημιουργούνται όλοι αυτοί οι προβληματισμοί, όμως ένα πρέπει να σημειωθεί:
ΟΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙ.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να υπάρχει προγραμματισμός και στενή συνεργασία της μέλλουσας μητέρας με το νευρολόγο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστεί η φαρμακευτική αγωγή είτε με αλλαγή, είτε με μείωση φαρμάκων.

Επίσης, υπό προϋποθέσεις, μπορεί και να διακοπεί η αγωγή τελείως. Ο στόχος όλων αυτών είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων στο έμβρυο και να γεννηθεί ένα υγιές παιδί. Και βεβαίως, αν δεν συντρέχουν άλλοι γυναικολογικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό εφόσον το επιθυμεί.

Η σωστή ενημέρωση, ο καλός προγραμματισμός, καθώς και η στενή συνεργασία νευρολόγου και γυναικολόγου είναι μείζονος σημασίας για την ομαλή έκβαση του τοκετού της γυναίκας με επιληψία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top