Ηλεκτρομυογραφία. Μια από τις απαραίτητες νευρολογικές εξετάσεις για την διάγνωση νευρολογικών νοσημάτων

Ηλεκτρομυογραφία

Μια παρεξηγημένη πλην όμως πολύτιμη εξέταση

Είναι αλήθεια πως πολλοί ασθενείς στο άκουσμα ότι πρέπει να υποβληθούν σε ηλεκτρομυογραφική εξέταση τουλάχιστον… πανικοβάλλονται! Η ιδέα πως διαπερνά το σώμα ρεύμα και εισέρχονται βελόνες σε διάφορα σημεία του σώματος προκαλεί φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια.

Η πραγματικότητα βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι.

Author Name

Στο ηλεκτρομυογράφημα εξετάζονται δύο βασικά μέρη του σώματός μας. Αφενός τα νεύρα, που εμπλέκονται τόσο στην κίνηση όσο και στην αισθητικότητά μας – η εξέταση αυτή ονομάζεται ηλεκτρονευρογράφημα. Αφετέρου μελετούνται οι μυς μας, που ουσιαστικά «τρέφονται» από τα αντίστοιχα νεύρα – η εξέταση αυτή ονομάζεται μυογράφημα (προς χάριν συντομίας ο συνδυασμός των ως άνω εξετάσεων καλείται ηλεκτρομυογράφημα).

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως πρόκειται για εξέταση άμεσα συνυφασμένη με την εμπειρία, την νευρολογική γνώση και την εξειδίκευση του εξεταστή.

Χρησιμοποιείται προς έλεγχο της λειτουργικότητας διαφόρων νεύρων, η ένταση του οποίου όμως προσαρμόζεται τόσο στις ανάγκες της κάθε εξέτασης, όσο και στην ευαισθησία του κάθε ασθενή. Χρησιμοποιούνται ειδικά μέσα που αυξάνουν την αγωγιμότητα έτσι ώστε να ληφθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με την λιγότερη ενόχληση για τον ασθενή.

Τα ειδικά ηλεκτρόδια επίσης που χρησιμοποιούνται επιλέγονται σύμφωνα με τον σωματότυπο του ασθενή και το σημείο που πρέπει να εξεταστεί, έτσι ώστε – και με την εμπειρία του εξεταστή – ο ασθενής να νιώθει απλά ένα ήπιο, στιγμιαίο «τσίμπημα».

Οι πληροφορίες που μας παρέχει η συγκεκριμένη εξέταση είναι πολύτιμες σε πολλά νευρολογικά και ορθοπαιδικά νοσήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι η μοναδική εξέταση ικανή να θέσει τη διάγνωση.

Μουδιάσματα στα χέρια ή στα πόδια, μυρμηγκιάσματα ή επώδυνα «καψίματα» στα δάχτυλα, μυική αδυναμία ή εύκολη κόπωση, δυσχέρεια στην κινητικότητα των άκρων έως και παράλυσή τους, είναι λίγα μόνο από τα συμπτώματα που το ηλεκτρομυογράφημα μπορεί να δώσει απάντηση για την προέλευσή τους.

Ενδεικτικά μόνο θα αναφερθούν παθήσεις όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οι νευροπάθειες ενός ή και ταυτόχρονα περισσότερων νεύρων, οι μυοπάθειες, η βαριά μυασθένεια (μυασθένεια Gravis), το σύνδρομο Guillen-Barre, η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS ) κ.α. όπου η συγκεκριμένη εξέταση είναι μοναδική και απαραίτητη.

Σίγουρα η σωστή συνεργασία του ασθενή με τον νευρολόγο εξασφαλίζει ορθά και αξιόπιστα αποτελέσματα με ανώδυνο τρόπο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top