Αναστασία Βερεντζιώτη | περιφερική πάρεση (στράβωμα στόματος

Στράβωσε το στόμα μου… τι έχω;

Η περιφερική παράλυση του προσωπικού νεύρου του εγκεφάλου (παράλυση Bell) εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα που συχνά πανικοβάλλουν τον ασθενή που πιστεύει πως έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό γιατί από τη μεριά της βλάβης παρατηρείται πτώση της γωνίας του στόματος και απόκλιση του στόματος προς το αντίθετο πλάγιο. «Στραβώνει» δηλαδή το στόμα κι αυτό είναι ακόμα πιο έκδηλο αν ζητηθεί στον ασθενή να δείξει τα δόντια του.

Επιπροσθέτως, το μάτι από τη μεριά της βλάβης δεν μπορεί να κλείσει καλά ή δεν κλείνει καθόλου, το μέτωπο δεν μπορεί να κάνει ρυτίδες, ενώ μπορεί να συνυπάρχει αλλαγή στη γεύση, μείωση στην έκκριση σάλιου και δακρύων ή υπερακουσία.

Η νευρολογική εξέταση είναι σημαντική για να αποκλειστεί η ύπαρξη πρόσθετων νευρολογικών ευρημάτων. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ζητηθούν ειδικές εξετάσεις αίματος ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Η μεμονωμένη περιφερική πάρεση προσωπικού είναι κατάσταση απόλυτα καλοήθης, με άριστη αποκατάσταση στο πλείστο των περιπτώσεων. Είναι σημαντική η έγκαιρη έναρξη θεραπείας (εντός 48ώρου ιδανικά) έτσι ώστε να έχουμε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ύφεση των συμπτωμάτων. Σε επιλεγμένες μόνο περιπτώσεις, εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, θα χρειαστούν και εξειδικευμένες φυσικοθεραπείες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top